CrossFitters aan het woord: Amanda Tigelaar

3 augustus 2019


Eén van de coaches die je bij CrossFit Ommen tegen kan komen, is Amanda Tigelaar (22 jaar). Inmiddels is ze al bijna een jaar CrossFit Coach en in het dagelijks leven is ze Polymeerchemicus. “Dat is een totaal andere tak van sport”, vertelt Amanda met een glimlach op haar gezicht.

Survivallen of CrossFit?

De sportieve achtergrond van Amanda bestaat niet alleen uit CrossFit. Maandelijks loopt ze mee met minimaal 1 survivalrun. Naast het verschil van binnen en buiten, vertelde ze dat de sporten veel raakvlakken hebben. Bij beide sporten heb je krachtoefeningen als pull-ups en push-ups nodig. “Het grote verschil zit hem vooral in het hardlopen. Bij survivallen zit je meer op uithoudingsvermogen. Het is meer een duursport in tegenstelling tot CrossFit. Dat is wat korter en krachtiger. Daarnaast mag ik het biggetje en aapje uithangen”, aldus Amanda.

Sociale aspect van CrossFit

Waarom CrossFit, waarom geen fitness/krachting? “Omdat het saai is…”, vertelde ze. “In de fitness zit je alleen achter op die apparaten een beetje een schemaatje te volgen. Bij CrossFit ben je met een club. Je hebt een uurtje waarin je met een groep samenkomt. Je doet het samen en toch wel alleen. Dat hele sociale aspect mis ik dan bij een fitnessclub.”
Maar eigenlijk staat CrossFit erom bekend dat jij zelf tot het uiterste gaat. Heb je daar een groep voor nodig? “Mezelf pushen kan ik zowel in een fitness als bij CrossFit. Ik ben vanuit mijzelf gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen, maar toch vind ik dit – het sociale aspect – het belangrijkste bij CrossFit”.

“Een ander aspect van CrossFit wat ik erg leuk vind, is de onderlinge competitie. Het moment dat iemand een bepaald gewicht pakt of sneller is, dan wil ik dat ook. Niet alleen ga ik hierdoor de strijd aan. Ik vind het ook super leuk om als coach te zien dat iemand groeit. Dat je ze iets kan aanleren, bijbrengen en dat ze het de volgende keer beter en sneller doen. Maar het is ook erg leuk om te zien om een hele club te zien groeien en dat ze de competitie met elkaar aangaan.”

Eerste CrossFit workout

Bijna 4 jaar geleden deed Amanda haar eerste WOD. “Mijn eerste CrossFit workout was echt verschrikkelijk. Toen survivelde ik nog niet, maar had ik een achtergrond in fietscross en wielrennen. Wegens een knieblessure moest ik op zoek naar een andere sport en dacht ik ‘ach weetje, ik doe het gewoon’. Martijn nodigde me uit voor een eerste les en toen kwam ik hier en zag ik allemaal rare namen op het bord. Toen moest ik gewicht pakken. Ik had geen idee. Toen zei Martijn, doe maar iets van 25 kg. Toen dacht ik ‘Wat?! 25 kg? Ik?’. Ik weet niet meer precies welke WOD het was. Ik weet alleen nog dat het met een stang was en dat ik de volgende dag bijna niet kon lopen.”

Wat als als je niet meer durft of kan?

“Gelukkig word je bij CrossFit Ommen niet geprogrammeerd om op CrossFit Games niveau te presteren. Het kan natuurlijk wel, maar dat is hier niet de focus,” vertelt Amanda. “Als ik niet meer kan of durf, denk ik ‘ik doe het gewoon’. In het ergste geval haal je het niet of ben je langer bezig dan anderen. Dat is écht worst case scenario.” Bij een survivalrun heeft Amanda vaker het gevoel: wat als? “Dan schrijf ik me wel in eens in voor een wedstrijd. Dan heb je keuze uit diverse afstanden, des te meer kilometers des te zwaarder. Dan zit bijvoorbeeld de 5k vol en dan ga ik de 7k doen. En dan denk ik daarna, ga ik die eigenlijk wel halen? Wat kom ik onderweg tegen? Want dat weet je allemaal nog niet. Over een survivalrun van 7k doe je al snel 2 uur, dan weet je niet of je in het begin alles al kan geven of dat je het moet bewaren. Bij CrossFit weet je van te voren hoe een workout eruit ziet, wat erin zit en waar je krachten liggen. CrossFit is daardoor een goede aanvulling op een runs. Je weet precies waar je je hartslag wat omlaag kan halen en waar je meer kan inzetten.”

“Als coach zie je al snel wanneer iemand angst heeft voor een workout. Voor mensen met angst, leg ik nogmaals de WOD uit, praat ik ze erdoorheen en kies je een geschaalde optie waarvan ik denk ‘dat kan jij, het wordt wel zwaar, maar dit kan je halen.”

Favoriete girl WOD:

“Ik vind ze allemaal verschrikkelijk. Is dat ook een antwoord?”. Uiteraard moest ze er eentje kiezen en koos ze voor Annie. De workout met 50-40-30-20-10 sit-ups en double-unders voor tijd. “Die vind ik wel leuk. Die double-unders zorgen ervoor dat je hartslag heel erg omhoog gaat en daarna moet je die sit-ups doen. Ja, 50 sit-ups achter elkaar dan verzuur je ook als een gek. Dan komt het neer op een stukje doorzettingsvermogen”, aldus Amanda.

Favoriete beweging: snatch

Amanda’s favoriete beweging is de snatch. “Die vind ik écht leuk. Hij is moeilijk en bevat veel techniek. Hij gaat 300 keer fout en dat maakt het juist zo leuk om hem te kunnen. Dit is niet zoals een squat. Een squat kan je eenvoudig aanleren, maar een snatch. Daar moet je zoveel bewegingen voor kunnen en oefenen. Je moet nadenken, niet nadenken en vooral durven. Je hebt misschien wel een stang met 30 å 40 kilo boven je hoofd houden.”

Bucketlist dingetje

Amanda heeft niet veel items op haar bucketlist staan, ze wil zichzelf overal in blijven uitdagen. Echter… “De Dutch Throwdown was wel echt een bucketlist dingetje. Je moet er wel staan. Je hebt allemaal mensen om je heen en staat wel op een podium. Daar ben ik wel heel erg trots op“, aldus Amanda.

Wat geef je iemand mee die een proeflesje wil meedraaien?

“Kom en ervaar. Ik kan zo enthousiast vertellen over hoe leuk en fantastisch ik het vind, maar je moet het meemaken. Of je nu eerst een keertje komt kijken om de sfeer te proeven of dat je zelf echt meedoet. Kom het ervaren dat zal mijn tip zijn,“ aldus Amanda Tigelaar.