CrossFitters aan het woord: Bram Wubs

16 november 2019


“Het is allemaal begonnen met een documentaire over CrossFit: The Fittest Man on Earth. Toen dacht ik: Dat is wel echt heel erg gaaf. De uitdaging en het gevoel van hoe ver kan je gaan. Mijn naam is Bram Wubs. Ik ben 28 jaar en ik werk als Software Engineer. Inmiddels CrossFit ik een anderhalf jaar bij CrossFit Ommen“.  

Hoe kan ik fitter worden?

De grootste vraag die Bram had voordat hij CrossFit had gevonden, was ‘hoe kan ik fitter worden?’ “Ik heb een zittend beroep en mijn conditie ging daardoor niet echt vooruit. Voorheen fietste ik vele kilometers van en naar school, maar op een gegeven moment was dat niet meer nodig. Toen ben ik op zoek gegaan naar een sport om fitter te worden van zwemmen tot hardlopen. Het was altijd alleen, dus dat strandde iedere keer”, vertelt Bram. 

“Toen ontdekte ik CrossFit en ging online op zoek. Wat is CrossFit? En wat kan je verwachten? De methode sprak me heel erg aan: Je komt binnen. Je ziet iets op het bord staan en dat ga je doen.” Echter, Bram zag wel een angst in zijn conditie. “Ik had echt nul conditie, dus wat moet ik daar bij al die fitte mensen in zo’n box doen?” Bijna een jaar later was hij gezellig met zijn vrouw uit eten toen hij een flyer van CrossFit Ommen zag liggen. “Toen dacht ik: he, hebben ze CrossFit hier in Ommen? Nu moet ik wel. Ik hakte de knoop door en nam contact op met Martijn via WhatsApp. Ik moet toch een keer de stap nemen, als ik al maanden zeg dat ik fitter wil worden”, aldus Bram. 

Helemaal gevloerd

“Nou, de eerste workout… Ik was helemaal gevloerd.. Precies waar ik al bang voor was, maar ik vond het helemaal geweldig. Want ik merkte al snel dat het niet uitmaakt wat je level is. Het feit dat je sturing krijgt en niet gek aangekeken wordt als iets nog niet lukt. De een is een klerenkast en de ander niet. Iedereen doet het op zijn manier. Het gaat niet om de beste zijn, maar jezelf continu verbeteren. Direct na de eerste workout zei ik: dit wil ik, dit daagt mij uit, hier kan ik voor gaan.” 

OnRamp heeft echt geholpen

“Toen ik net startte met CrossFit schreef ik me regelmatig in voor de OnRamp. Deze lessen heb ik wekenlang gevolgd vlak voor de echte workout. Inmiddels zijn deze lessen omgezet naar een workshop en ik zal ze iedereen aanraden. De lessen hebben mij echt geholpen. Ik ben erg lang, niet heel erg sportief en heb niet een hele fijne motoriek. Dus wanneer ik goed wil worden in CrossFit en mezelf niet kapot maken, moet ik de technieken gaan pakken. Inmiddels loopt Martijn langs, kijkt hij naar mijn techniek en geeft hij een knikje. Dat voelt niet alleen goed, maar laat ook zien dat techniek zo belangrijk is.”

“Ik zal mezelf niet zijn als ik niet alles wil snappen en tot in de puntjes uitpluis. Het is net alsof ik mezelf een beetje programmeer”, vertel Bram met een glimlach naar zijn functie als Software Engineer. “Ik wil niet zeggen tegen mijn lichaam: haal het uit mijn armen en de volgende dag denken: dit had ik niet moeten doen. Daarvoor hebben we een coach die het kan uitleggen en mij kan sturen.”

Het werkt aanstekelijk

Niet alleen Bram is getroffen door het CrossFit-virus. Hij heeft ook anderen aangestoken en dan spreek ik niet over één persoon, maar zijn vrouw, broer, schoonzus en vriend. “Ik ben erg enthousiast over CrossFit en over het feit dat ik sterker word. In het dagelijkse leven merk ik dat ik meer aan kan. Ik word leniger. Ik kan meer en beter tillen. Dat was ook mijn doel: fitter worden. Daarnaast vind ik het ook wel erg tof dat je het gaat zien.”

Het is nooit af

Zoals Bram al kort vertelde, was zijn doel fitter worden. Inmiddels heeft hij zijn doel bijgesteld. “Het is nooit af”, vertelt hij. “Je kan altijd meer leren. Denk aan je eerste pull-up, van hanging knee raises naar toes to bar en meer barbell lifts.”

“Wat ik niet alleen lichamelijk leer van CrossFit, maar ook geestelijk is ‘vallen en opstaan’. Ik ben één keer behoorlijk lelijk terecht gekomen met een back squat, omdat mijn been naar binnen sloeg. Echter, ik wilde niet stoppen. Ik heb er wat gewicht afgehaald en ben opnieuw gaan squatten. Uiteindelijk ben ik over het gewicht gegaan, waar ik mee viel. Het vallen en opstaan kan je bij CrossFit goed inzetten, maar ook in het dagelijks leven.” 

Schalen? Dat is niet erg

We hebben Bram ook gevraagd wat hij vindt van schalen en wanneer je zou moeten schalen. “Wanneer je net begint met CrossFit of de WOD (workout of the day) op het bord spannend vindt, is het niet erg als je schaalt. Martijn moedigt het zelfs aan als je erom vraagt. Techniek gaat voor alles, maar hij zal nooit tegen je zeggen dat je ‘moet’ schalen. Dat laat hij aan jou over.“

Favoriete workout

Bram’s favoriete beweging is roeien en zijn favoriete workout is de MURPH. “Die heb ik afgelopen juni voor het eerst gedaan, geschaald. Iedereen vertelde dat dit een pittige workout was, dus ik ben ook heel schematisch te werk gegaan. Ik heb heel veel naar mijn lichaam geluisterd en nagedacht hoe ik dit goed gepaced voor elkaar kon krijgen. Ik wilde het eigenlijk binnen een half uur halen, maar ik ben tevreden met 32 minuten. In 2020 overweeg ik de hele MURPH zonder vest te doen. 

De bewegingen die Bram nog heel erg graag goed wil kunnen zijn de overhead squat en een muscle up. “Het lijkt me supervet om een muscle up in de ringen te doen. Daarnaast blijf ik me graag uitdagen met alles waarbij je een barbell boven je hoofd hebt”, vertelt Bram. 

Tip voor een CrossFit-newbie

“Het enige wat ik iemand wil meegeven die een proefles wil komen doen, is ‘gewoon doen’. Ik heb te lang gewacht en dat heb ik mezelf echt kwalijk genomen. Was ik maar drie jaar eerder gekomen. Je moet het echt gewoon doen.”